Loading Laddar...
 

Handledarutbildning

Anmälan till handledarutbildning:

Välkommen att boka in din handledarutbildning via vår E-handel!
Välj det utbildningsdatum som passar dig och betala direkt med kontokort (VISA/MasterCard). Glöm inte att anmäla alla deltagare i sällskapet och att samtliga behöver visa upp giltigt legitimation vid utbildningstillfället.

Boka in dig/se våra kommande utbildngsdatum här!

Introduktionsutbildning för privat övningskörning

Handledarutbildning i Motala har vi på Bilskolan varannan vecka under hela våren under tisdags- eller torsdagskvällar. 
Anmäl dig till en av våra handledarutbildningar via vår E-handel. Klicka på länken ovan eller gå in på fliken E-handel i det blå fältet längre upp på sidan. Du kan välja Visa flera ner till höger på sidan om datumen inte passar dig.

Om du vill bli handledare måste du ha gått en introduktionskurs, också kallad handledarutbildning, liksom din elev. 
Tänk på att du som handledare även måste ansöka om handledarskap för din eller dina elever, detta gör du via Transportstyrelsen.  

Nedan kommer lite mer information kring utbildningen och de krav som finns. 

Varmt välkomna!

För introduktionsutbildningen gäller bland annat följande:

 • Det finns en kursplan och en föreskrift som trafikskolan är skyldig att följa.
 • Kursen ska vara minst 180 minuter lång, exklusive pauser. Den som anordnar kursen bestämmer om den består av ett eller flera kurstillfällen.
 • Du och din elev måste gå utbildningen. Ni kan gå vid olika tillfällen men ni får ut mest av kursen om ni går tillsammans. Vill du bli handledare senare för en annan elev inom fem år, måste den eleven gå introduktionsutbildningen men inte du.
 • Trafikskolan får inte ha fler än 30 deltagare vid varje kurs.
 • Såväl du som din elev ska kunna legitimera er vid kursen, saknar eleven legitimation kan du som målsman intyga elevens identitet skriftligt.
 • De som anordnar introduktionsutbildningen ska vara godkända av Transportstyrelsen.Vad krävs av en handledare?

Du som vill bli handledare vid privat övningskörning för B-körkort måste ha ett handledartillstånd.
För att få ett sådant krävs följande:

 • Du ska ha fyllt 24 år.
 • Du ska under de senaste tio åren ha haft körkort för fordonet i minst fem år. Du får inte ha mist körkortet under de senaste tre åren på grund av rattfylleri eller något annat grovt brott. Har körkortet varit återkallat under denna tid på grund av till exempel fortkörning får det inte ha varit återkallat sammanlagt mer än 3 månader. Läs mer om detta nedan.
 • Ditt körkortet ska vara utfärdat i ett land inom EES (länderna inom EU samt Norge, Island och Liechtenstein).
 • Du ska vara en van och skicklig förare av den aktuella fordonstypen.
 • Du måste ha gått en obligatorisk introduktionskurs. Din elev måste också gå introduktionskursen.

Observera - Du räknas ensam som ansvarig förare när ni övningskör!

 

Handledartillstånd


För att bli handledare måste du ansöka om att bli handledare för din eller dina elever.

Utbildningen är gilltig i fem år från utbildningsdatum och inom den tiden kan du som handledare ansöka om att bli handledare för max 15 elever som också gått introduktionsutbildningen/handledarutbildningen.


Du ansöker om handledartillstånd hos Transportstyrelsen. Blanketter för ansökan hittar du på Transportstyrelsens hemsida, längst ned på denna sida i det blå fältet har vi lagt in direktlänkar till Transportstyrelsen.  
Vi på Bilskolan Mitt i Stan kan även hjälpa er med ansökningarna för körkorts- och handledartillstånd om det skulle vara svårt att hitta.

Innan Transportstyrelsen behandlar din ansökan om handledartillstånd måste du ha betalt en prövningsavgift, som idag är 50 kr. Avgiften avser prövningen i sig, vilket innebär att den ska betalas innan ansökan behandlas, oavsett om du blir godkänd eller inte. Tillsammans med blanketten för ansökan om handledartillstånd kommer ett inbetalningskort för avgiften.

Handledartillståndet gäller bara för en elev. Är du till exempel förälder och ska köra med två barn under samma period måste du ha två handledartillstånd som du söker var för sig.

Transportstyrelsen skickar hem tillstånden till er per post och det är först då ni får ut och övningsköra.

Ditt handledartillstånd gäller för närvarande i 5 år eller så länge du har ditt körkort. Blir ditt körkort återkallat upphör även handledartillståndet att gälla.

Tänk på att ni inte får övningsköra förrän eleven har ett godkänt körkortstillstånd och du är godkänd som handledare av Transportstyrelsen. Du måste ha handledartillståndet och körkortet med när ni kör.

Indraget körkort?

Man kan inte bli handledare om man fått körkortet återkallat under de tre senaste åren enligt:

 • Körkortslagens 5 kap § 3 punkt 1 – grov vårdslöshet i trafik, grovt rattfylleri, rattfylleri
 • Körkortslagens 5 kap § 3 punkt 5 – opålitlighet i nykterhetshänseende
 • Körkortslagens 5 kap § 3 punkt 6 – olämplig på grund av personliga förhållanden, till exempel misshandel, narkotikabrott

Vidare kan man inte bli handledare om körkortet varit återkallat under de tre senaste åren med en sammanlagd spärrtid över 3 månader enligt:

 • Körkortslagens 5 kap § 3 punkt 2 – smitning från trafikolycka
 • Körkortslagens 5 kap § 3 punkt 3 – upprepade trafikbrott, till exempel många hastighetsöverträdelser
 • Körkortslagens 5 kap § 3 punkt 4 – till exempel hastighetsöverträdelse, körning mot rött ljus, omkörning på övergångsställe